Kviečiame visus daržovių mėgėjus! Jei esate aistringas maistui ir esate pasirengęs tyrinėti pasaulį, jums nereikia jaudintis, kad būsite alkanas. Turėdami tinkamus patarimus ir vietas, galite keliauti po pasaulį kaip vegetarai ir vis tiek valgyti kaip karališkieji. Įsitikinkite, kad mėgaukitės kiekvienu vegetarišku maistu savo nuotykiuose visame pasaulyje!
Būkite pasiruošę: daržovių keliautojo taisyklė
Pirmas dalykas: kaip vegetaras, turite planuoti iš anksto. Ištirkite vegetarams pritaikytus restoranus ir maisto pasirinkimus savo kelionės vietoje. Dėl tokių programų kaip „Happy Cow“ lengva rasti vegetariško maisto visame pasaulyje. Nepamirškite „Google“ vertėjo, kuris padėtų jums paklausti apie ingredientus vietine kalba, ypač apie paslėptus pavojus, pvz., žuvies padažą ar slaptus mėsos gabalus.
Esminiai patarimai keliautojams vegetarams:
- Susipažinkite su vietine virtuve: atkreipkite dėmesį į įprastus kiekvienoje šalyje naudojamus patiekalus ir ingredientus.
- Supakuoti užkandžiai: Atsineškite granolos batonėlių, mišinio ir šviežių vaisių, kad pasimėgautumėte, kai daržovių pasirinkimas yra menkas.
- Išmokite keletą frazių: Pasakymas „aš nevalgau mėsos“ arba „veganiška dieta“ vietine kalba pakeis pasaulį.
- Atsarginis maistas: Neatidėliotinais atvejais turėkite keletą pagrindinių dalykų, pavyzdžiui, riešutų ir džiovintų vaisių.
Geriausios šalys vegetariško maisto mėgėjams
Leiskitės į kelionę aplink pasaulį ir pažvelkime į geriausias šalis, kuriose gali klestėti vegetarai, ir į rekomenduojamą viešbutį, kuris tinka daržovėms.
1. Indija: daržovių rojus
Indija yra vegetarų prieglobstis, kuriame gausu patiekalų be mėsos – nuo kario iki gatvės užkandžių. Visur rasite skanių patiekalų ir galėsite apžiūrėti daugybę daržovėms palankių restoranų.
🥗 Patiekalas, kurį būtina išbandyti: Paneer Butter Masala
Kur apsistoti: Tadžmahalo rūmai, Mumbajus – tai prabangu, o jų restoranuose patiekiamas puikus vegetariškas maistas.
2. Italija: makaronai, pica ir viskas, kas daržovės
Italijos vegetarams palankaus maisto scena yra dieviška – čia yra begalė vegetariškų patiekalų, tokių kaip makaronai, picos ir rizoto, pasirinkimas. Itališka virtuvė leidžia lengvai pasimėgauti nesirūpinant mėsa.
🥗 Patiekalas, kurį būtina išbandyti: Margherita pica
Kur apsistoti: Viešbutis Raphael, Roma – daržovių rojus su vegetariškais restoranais ant stogo!
3. Izraelis: šviežias, kvapnus ir tinkamas daržovėms
Izraelio Viduržemio jūros dieta yra natūraliai orientuota į daržoves, joje yra daug humuso, falafelių, šviežių salotų ir daržovių. Gatvės maisto prekystaliai čia yra vegetariška svajonė.
🥗 Patiekalas, kurį būtina išbandyti: Falafel Pita
Kur apsistoti: The Norman, Tel Aviv – jų restoranas siūlo daugybę vegetariškų ir veganiškų patiekalų.
4. Tailandas: egzotiški skoniai, saugokitės žuvies padažo
Nors Tailandas yra žinomas dėl savo mėsos ir jūros gėrybių patiekalų, vis tiek rasite neįtikėtino daržovėms pritaikyto gatvės maisto, pavyzdžiui, Pad Thai (tik paprašykite jo be žuvies padažo). Kruopščiai planuodami galėsite mėgautis kvapnia vegetariška kelione.
🥗 Patiekalas, kurį būtina išbandyti: Žaliasis karis (be žuvies padažo)
Kur apsistoti: 137 Pillars House, Chiang Mai – siūlo vegetarams pritaikytą maistą ir prabangų apgyvendinimą.
5. Meksika: Fiesta vegetarams
Meksika siūlo sočius vegetarams tinkamus patiekalus, tokius kaip pupelių burito, gvakamolė ir daržovių tacos. Tiesiog stebėkite, ar pupelėse nėra taukų ir, jei reikia, paprašykite paaiškinimo!
🥗 Patiekalas, kurį būtina išbandyti: Pupelių ir sūrio tacos
Kur apsistoti: Casa Oaxaca, Oachaca – žinomas dėl aukščiausios klasės daržovių meniu.
6. Japonija: paslėpti daržovių brangakmeniai
Japonija gali garsėti sušiais, tačiau yra daug vegetarams tinkamų patiekalų, tokių kaip vegetariška tempura, soba makaronai ir patiekalai iš tofu. Tik būkite atsargūs – daugelyje sultinių yra žuvies padažo arba dašio, todėl visada pirmiausia paklauskite.
🥗 Patiekalas, kurį būtina išbandyti: Vegetariškas ramenas
Kur apsistoti: Viešbutis Granvia, Kiotas – centrinėje vietoje, šalia daugybė daržovių.
Patarimai, kaip naršyti daržovių kelionių pasaulyje
- Gatvės maistas: Gatvės maistas gali būti aukso kasykla vegetariškam maistui. Visada paklauskite apie ingredientus, kad įsitikintumėte, jog jame nėra mėsos.
- Vegetariški restoranai: Didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Londonas, Niujorkas ir Berlynas, yra ištisų rajonų, kuriuose gausu vegetarams pritaikytų restoranų.
- Vietinės rinkos: Išbandykite šviežius produktus vietiniuose turguose. Tai puikus būdas greitai ir sveikai užkąsti, pavyzdžiui, šviežių vaisių ar riešutų.
- Būkite lankstūs: Šalyse, kuriose yra mažiau daržovių, būkite pasirengę prisitaikyti. Jums gali tekti valgyti pagrindinius dalykus, tokius kaip ryžiai, pupelės ar salotos.
Kaip elgtis su mėsą valgančiais draugais
Kelionės su mėsą valgančiais draugais gali būti iššūkis. Galite atsidurti kepsnių restorane ar kepsninėje, tuščiu žvilgsniu spoksodami į meniu ir galvodami, ką valgysite. Nebijok! Daugelyje restoranų, kuriuose yra daug mėsos, bus bent vienas vegetarams tinkamas patiekalas, net jei tai tik salotos arba ryžių ir daržovių garnyras.
Paskutinės mintys keliautojams vegetarams
Keliaukite kaip vegetaras, nes tai ne tik įmanoma, bet ir neįtikėtinai naudinga. Iš anksto tyrinėdami, susidėję atsarginių užkandžių ir žinodami geriausias lankytinas vietas, galėsite mėgautis geriausiomis pasaulio virtuvėmis nepakenkdami savo vegetarinei mitybai. Nuo turtingo Indijos kario iki Izraelio gatvės maisto – kiekvienoje stotelėje jūsų laukia daržovėms tinkamas patiekalas.
DUK
Ką daryti, jei restorane nerandu vegetariško maisto?
Paklauskite darbuotojų, ar jie gali pakeisti patiekalą išimdami mėsą arba pakeisdami daržovėmis. Daugelis vietų yra lanksčios, jei paaiškinate savo mitybos apribojimus.
Kaip galiu užtikrinti, kad mano maistas būtų visiškai vegetariškas šalyse, kuriose yra kalbos barjerų?
Naudokite „Google“ vertėją arba išmokite keletą pagrindinių frazių, pvz., „nėra mėsos“ arba „aš esu vegetaras“, kad nurodytumėte savo poreikius. Tai padeda išvengti nesusipratimų.
Ar yra kokių nors esminių programų, kurios padėtų vegetarams keliaujant?
„Happy Cow“ yra puikus šaltinis ieškant vegetariškų ir veganiškų restoranų visame pasaulyje. „Google“ vertėjas taip pat padeda išversti meniu ir užduodant klausimus apie sudedamąsias dalis.
Ką daryti, jei vietiniuose patiekaluose tradiciškai yra žuvies ar mėsos padažų?
Mandagiai paprašykite, kad patiekalas būtų gaminamas be padažų, pavyzdžiui, žuvies padažo ar sultinio. Daugelis šalių yra įpratusios prie mitybos reikalavimų, o virėjai dažnai gali prisitaikyti keisdami arba pašalindami šiuos ingredientus.